Recensie ‘De revolutie’

Zelfstandig te lezen vervolg op ‘Raak me niet‘. Beide boeken zijn belangrijke, oorspronkelijk Spaanstalige Filipijnse romans, uit 1887 en 1891. De Filippijnen waren destijds een Spaanse kolonie.

Het is een kleurrijk en bloemrijk geschreven verhaal met vele verwikkelingen, feller en opstandiger qua inhoud en toon dan deel 1. De Filipijnse hoofdpersoon uit ‘Raak me niet aan‘ keert vermomd als juwelier terug naar de Filippijnen.
Verbitterd door de voortdurende Spaanse, katholieke koloniale overheersing, is hij van pacifist veranderd in een wraakzoekende revolutionair.

de-revolutie-omslag
Cover ‘De revolutie’ van Jose Rizal

Rizal (1861-1896) studeerde medicijnen in Madrid en keerde daarna terug naar de Filippijnen. Hijzelf en zijn werk speelden een belangrijke rol in de Filipijnse onafhankelijkheidsstrijd. In 1896 werd hij door de Spanjaarden wegens verraad gefusilleerd. Hij werd hét symbool van het Filipijnse nationalisme.

Boeiende, nog steeds zeer leesbare roman waarin de invloed van de Europese literatuur (‘De graaf van Monte-Christo’ van Alexandre Dumas) duidelijk terug te vinden is. Met inleiding van de vertaler en noten.

NBD Biblion, 19-2-2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s