Francisco Sionil José

Francisco Sionil Jose was een van de belangrijkste schrijvers van de Filipijnen. Op 6 januari 2022 overleed hij op 97-jarige leeftijd.

In zijn romans, korte verhalen en non-fictie boeken belichtte Francisco Sionil José de sociale onderlaag, de klassenstrijd en de koloniale geschiedenis van de Filipijnse maatschappij.
Hij is vooral bekend om zijn epische werk ‘de Rosales Saga’ – vijf romans, waarvan Schemering (Po-on) het eerste deel is. Samen omvatten ze honderd jaar Filipijnse geschiedenis en vormen zo een levendige documentaire van het Filipijnse leven.

Sinds hij in 1949 zijn carrière als schrijver begon heeft José meer dan 35 boeken geschreven, die wereldwijd in meer dan 20 talen zijn gepubliceerd.
Hij is ook betrokken geweest bij internationale culturele organisaties en heeft in 1985 de Filipijnse afdeling van P.E.N. International opgericht, de wereldwijde vereniging van dichters, toneelschrijvers, essayisten en romanschrijvers.

José is journalist geweest en heeft een boekhandel, een uitgeverij en een galerie opgericht. In 1966 begon hij het maandelijkse tijdschrift Solidarity, met bijdragen van toonaangevende schrijvers, dichters, staatslieden, wetenschappers en politieke activisten uit Zuidoost-Azië.

Voor zijn literaire werk is F. Sionil José onderscheiden met o.a. de Ramon Magsaysay Award for Journalism, Literature and Creative Arts (1980), als Philippine National Artist (2001), de Pablo Neruda Centennial Award (2004) en als Officer in the French Order of Arts and Letters (2014).

Ook toen hij al in de negentig was bleef hij een productief schrijver en een meedogenloze stem tegen sociaal onrecht en nationaal geheugenverlies. Bijna dagelijks klom hij nog de drie trappen op naar zijn schijfkamer in de Solidaridad Bookshop in Manila om o.a. te werken aan zijn wekelijkse column.

Lees hier de uitgebreide biografie van F. Sionil José

Meer informatie over het werk van F. Sionil José: www.fsioniljose.com