Reeks Filipijnse literatuur

De aangrijpende roman Schemering van F. Sionil José.
Schemering volgt een boerenfamilie in de Filipijnen tijdens een kritieke periode van de strijd voor onafhankelijkheid. Een episch verhaal over de eeuwige strijd om het bestaan en de innerlijke strijd, tussen oorlog en geweldloosheid, de plicht tegenover het gezin of aan het vaderland.
Volgens een recensie “Beklemmend, spannend en bovendien onthullend, zeker voor lezers die niets van het verleden van de Filipijnen weten …” 

De klassiek geworden antikoloniale romans van José Rizal:
Raak me niet aan! (vertaling van Noli me tángere) is dé grote roman van de Filipijnen.
Deze aanklacht tegen de wrede Spaanse onderdrukking is tegelijkertijd een spannend en gepassioneerd liefdesverhaal. Maar vooral ook een realistische beschrijving van het leven onder Spaanse heerschappij, in een tijd van hebzucht, wrede onderdrukking, moord en martelingen.
In De revolutie (vertaling van El Filibusterismo) gaat het verhaal verder, dertien jaar later.
Het broeit in het land met opstandelingen, slachtoffers van onderdrukking en uitbuiting. Een geheimzinnige, rijke juwelier manipuleert de gouverneur van het land, met een eigen agenda … Alles komt samen in een zinderend slot. Wanneer komt het moment dat gewelddadig verzet is gerechtvaardigd, als elke poging tot hervorming is gedoemd te mislukken?

Amerika zit in het hart – de veel gelezen roman van Carlos Bulosan, die hij zelf ‘een persoonlijke geschiedenis’ noemde.
Het trieste verhaal van een jongen die opgroeit in diepe armoede in een boerendorp in de Filipijnen en als 17-jarige vertrekt naar Amerika, om een nieuw leven te beginnen. Daar, aan de westkust van de Verenigde Staten, ervaart hij dat de Amerikaanse droom niet voor iedereen is weggelegd. Als immigrant, en vooral als Filipino, wacht hem een leven vol uitbuiting, discriminatie en geweld.

  • Meer info en bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s