12 juni – Onafhankelijkheidsdag in de Filipijnen

De Filipijnen verklaarden zich op 12 juni 1898 onafhankelijk, na ruim 300 jaar Spaanse kolonisatie.
In de geschiedenis van de Filipijnen hebben voortdurend opstanden plaatsgevonden tegen de Spanjaarden, in alle delen van de archipel.
De grote opstand was begonnen in 1896, met Emilio Aguinaldo als een van de militaire leiders.  Na een wapenstilstand kwam Aguinaldo in mei 1898 terug uit Hongkong met een lading wapens, aan boord van een Amerikaans marineschip. Meteen kwam de bevolking in opstand tegen de Spanjaarden.
Een maand later, op 12 juni 1898 kon Aguinaldo het land onafhankelijk verklaren. Thuis in Kawit hees hij de Filipijnse vlag. Nog steeds wordt op die datum, ‘flag day’, de onafhankelijkheid gevierd.
Op dat moment was Aguinaldo ervan overtuigd dat de Amerikanen, volgens afspraak, de nieuwe republiek zouden steunen …

Maar wat was de reactie op de opstand en de Filipijnse roep om onafhankelijkheid bij de naaste buren, in Nederlands-Indië, en bij de verre buren in Nederland?
De Filipijnen waren zelden in het nieuws geweest in Nederland. Maar dat veranderde toen de inwoners van de Spaanse kolonie in opstand kwamen en zich onafhankelijk verklaarden. De nieuwsberichten verschilden, afhankelijk van de aard en plaats van de publicatie.

De onafhankelijkheidsverklaring

De katholieke pers was niet enthousiast:

“In dit nummer vindt men ook het portret van Aguinaldo, den aanvoerder der opstandelingen op de Philippijnen … Het is bekend dat Aguinaldo, zelf vrijmetselaar evenals een groot aantal van zijn medestanders, eenvoudig het werktuig is van de vrijmetselarij, die er sinds lang op uit was, de Philippijnen aan de invloed van de kloosterorden te ontrukken, die sinds eeuwen tot welzijn der bevolking daar werkzaam waren.” (De Katholieke Illustratie; 1898)

….

Lees verder in het volledige artikel: 12 juni – Onafhankelijkheidsdag in de Filipijnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s